Gå til innholdet

Hva er COP og SCOP?

Når du skal kjøpe en varmepumpe vil du støte borti begrepene COP og SCOP. Begrepene er forkortelser for "Coefficient of Performance" og "Seasonal Coefficient of Performance". På norsk kan det oversettes med "varmefaktor" og "årsvarmefaktor". For å måle COP på en varmepumpe måler man hvor mye energi pumpen bruker og hvor mye energi pumpen gir. Forholdet mellom disse verdiene blir COP. Dersom pumpen bruker 1 kW og gir 4 kW vil COP være 4. Dersom den bruker 1,43 kW og gir 5,1 kW vil COP være 3,57 ("energi ut" delt på "energi inn"). 

Når du leser hva som er oppgitt COP på en varmepumpe er det verdiene som er målt med en innetemperatur på 20 grader og en utetemperatur på 7 grader. På Daikin Synergi 40 er denne verdien oppgitt til at den gir 4 kW og bruker 0,75 kW. COP blir da 5,33 som er veldig bra. COP vil forandre seg når utetemperaturen forandrer seg, eller om du ønsker å ha det mye varmere enn 20 grader. Hvis du f.eks ønsker 22 grader når det er minus 7 grader ute vil COP på en Synergi 40 være 5,25. Når det er minus 15 grader ute, og du ønsker 22 grader inne er COP på 3,3. Det er fortsatt 33% av hva du brukte med en panelovn tidligere. 

Nettopp fordi COP varierer så mye med temperatur er det oppgitt SCOP for å gi et gjennomsnitt av hva du kan forvente av COP i løpet av et år. Man skal være klar over at det er tre ulike typer SCOP avhengig av hvor i verden du befinner deg. SCOP/A er oppgitt basert på forholdene i Athen. SCOP/B er basert på forholdene som er Strasbourg i Frankrike. SCOP/C er basert på forholdene i Helsinki i Finland, og det er denne verdien som er interessant for de fleste av oss i Norge. 

Det normale i Norge er allikevel å oppgi SCOP/B - altså basert på forholdene i Strasbourg som gir et gjennomsnitt av klimaet i europa . Disse verdiene er selvsagt bedre enn verdiene for SCOP/C , men man må hvite hva man ser på når man sammeligner ulike varmepumper. 

SCOP/C på noen varmepumper fra Daikin:

Stylish: 4,1
Synergi 40: 4,16
Moskus 25: 3,93 
Gulvmodell 25: 3,77

Man må merke seg at Selv om Moskus 25 ikke ligger langt bak Stylish på SCOP/C så er Stylish en kraftigere pumpe. Dersom man installere Moskus i et for stort rom, så må den jobbe hardere for å holde temperaturen, og da vil også SCOP bli høyere. Det er derfor viktig å ha riktig dimesjonert pumpe. 

© Eliso AS