Gå til innholdet

Hvordan skal du håndtere høyere strømpriser og høyere nettleie?

Sommeren 2023 fikk vi igjen lav strømpris i Norge. Samtidig har nettleien økt, og det er forventet at strømprisen skal øke utover høsten og vinteren. Selv om strømprisen skulle holde seg relativt lav, har nettselskapene satt opp prisene. Fra 1. oktober må du betale 47,5 øre pr kw/t på dagen og 40 øre pr kW/t på natten. I tillegg kommer fastleddet som for mange er over 300 pr måned. Det er ingen grunn for å tro noe annet enn at disse prisene vil fortsette å øke da samfunnet skal bli mer og mer elektrisk. Det er store behov for utvidelse av strømnettet i Norge og det er vi som forbrukere som må betale. 

I en slik ny virkelighet vil det for de fleste være avgjørende å kunne bruke så lite strøm som overhode mulig. Men hva hjelper det egentlig å bruke spareprogrammet på vaskemaskinen, eller å kjøre oppvaskmaskinen om natten? Hjelper det å skru av lyset når du går ut av rommet? Svaret er ikke entydig, men det er ingen tvil om at ulike tiltak hjelper i større og mindre grad.

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å spare energi og penger:

1. Installere varmepumpe dersom du har elektrisk oppvarming. En moderne varmepumpe vil gi deg 4-5 ganger så mye energi som den bruker i snitt i løpet av et år. Det betyr at de fleste vil spare den inn i løpet av en periode på 3-5 år. Her kan du lese konkret hvordan du kan regne ut dette. 

2. Installere en smart elbil lader som kun lader på natten og når strømprisen er rimeligst. Dette gir ikke så stort utslag når strømprisen er lav, men når den øker og variasjonene er store gjennom dagen, vil du faktisk kunne spare flere tusen på dette i løpet av et år. 

3. Installere smart varmtvannsbereder eller sette en smartbryter på din eksisterende bereder. For å gjøre dette trenger du en smarthub til omlag kr 1000,-. kr og en smartplugg dersom du har koblet berederen til en stikkontakt. Smarthubben kan for eksempel være en homey bridge. Denne kan håndtere inntil 5 enheter, og dersom du ønsker et mer avansert smarthus kan du kjøpe Homey pro til omlag 4000,- En smartplugg koster ca 600,-

Homey bridge

 

Dersom du har en direkte tilkoblet bereder trenger du en elektriker til å montere en smart bryter. Dette kan koste omlag 3000,-. Hva kan man spare? Dersom du har en varmtvannsbereder som trekker 3 kW og den står å går 6 timer i døgnet for å varme opp vannet, så koster det med en total strømpris på 1,5 kr pr kW/t i løpet av et år kr 9855,-. Dersom du kun lar berederen gå om natten, vil du garantert spare nettleie på 7,5 øre pr kw/t og i tillegg vil strømmen være en del rimeligere om natten. Hvis vi forsiktig antar at vi kan betale i snitt 20 øre pr kw/t med dette tiltaket så vil du i løpet av et år spare kr 1314,-. Det betyr at du har spart inn investeringen din i løpet av 3 år. 

4. Styre bruken av lys.

 

Når du allerede har en smart hub kan du også styre andre ting i huset som lys. Det kan være du må investere i noen nye pærer som er noe dyrere enn vanlige pærer, men det kan lønne seg over tid. I mitt hjem bruker jeg omlag 600 watt når alle lys i huset er slått på. Jeg har ikke flere lys en de fleste, men jeg har spotter i noen tak, og en del lamper rundt omkring. Dersom alle disse lysene skulle stå på døgnet rundt i et år vil det koste meg 8672,- med en totalt strømutgift på 1,5 kr pr kW/t. Før jeg fikk styring på lys var det svært ofte at mange lys sto på hele dagen og også hele natten fordi vi glemte å skru de av. Hvis normalt sett alle lys i snitt står på halve døgnet vil det koste ca 4300,-. Dersom vi kan skru av lysene automatisk når vi ikke er i rommet, vil vil kunne spare en god del av dennes summen, trolig mellom 25% og 50%. Mulighetsrommet for å spare er da mellom 1000,- og 2000,- pr år. Igjen vil du kunne spare inn eventuelle investeringer i løpet av noen år. I tillegg får du mulighet til å skru av og på lys med telefonen, eller med smarte brytere dersom du liker det.

5. Senke varmen om natten og når du er borte. Her finnes det gode muligheter med Daikin varmepumper og appen Daikin Onecta! Det å senke temperaturen med 1 grad celsius kan gi relativt store besparelser. En tommelfingerrelgel sier at man sparer omlag 5% av strømforbruket dersom man senker temperaturen med 1 grad celsius. Mange bruker mellom  kr10 000,- og kr 20 000,- på oppvarming i året. Med en utgift på kr 10 000,- pr år vil du kunne spare 10% dersom du senker temperaturen med 2 grader på natten og på dagen når du er borte. La oss si dette utgjør ca 50% av døgnet og ved å senke 2 grader i denne perioden kan du spare 5% av utgiften som er kr 500,-. Har du utgifter på 20 000,- kan du spare 1000,- pr år på dette tiltaket.

 

 

Oppsummering

Med slike grep er det altså mulig å spare flere tusen kroner hvert år. Det er nødvendig med noen investeringer for å få det til, men når det har gått noen år, vil det være en ren besparelse.

Her er et konservativt eksempel på hva som er mulig å spare dersom du gjør noen investeringer:

Dette gjelder et hus som bruker 25000 kW/t pr år. Vi tar utgangspunkt i en total strømkost på 1,2 kr pr kW/t inkludert nettleie. (I 2022 var det ca 1,5 kr pr kW/t etter strømstøtte) Vi ser at dersom man invester drøyt 50 000,-, så vil man kunne spare omlag 13000,- pr år. Investeringen er da nedbetalt på 4 år. Etter dette vil du ha 13 000,- kr mer å rutte med hvert år, noe som må ansees for å være n ok lønnsøkning!

En annen løsning er å låne hele summen med 6% rente over 5 år. Da vil du oppleve at det du sparer på strømregningen vil finansiere hele lånet og litt til.  Et slikt lån vil koste deg 12 408,- pr år, mens besparelsen i strømkostnad vil være 13007,-. Du tjener altså 599,- på et år ved å ta opp et lån!  

Tiltak Kostnad Besparelse pr år Nedbetalt
Varmepumpe Daikin Stylish  kr   31 499,00  kr                8 483,00 3,71
Smart elbil lader  kr     7 000,00  kr                2 000,00 3,50
Smart varmtvannsbereder  kr     5 000,00  kr                   657,00 7,61
Styre lys  kr     5 000,00  kr                   867,00 5,77
Senke varmen om natten  kr     5 000,00  kr                1 000,00 5,00
Sum  kr   53 499,00  kr              13 007,00 4,11

 

Til slutt vil jeg presisere at hver og en må gjøre et regnestykke for sin bolig. Det er mange faktorer som spiller inn på hva du kan spare. Dersom du fra før er bevist på å skru av lys, ta korte og litt kalde dusjer, og i tillegg kler deg med ull i en innetemperatur på 18 grader, så vil du ha mindre å spare. Men dersom du er som meg, og liker å ha det godt å varmt, og samtidig bor i et hus bygget på 80-tallet som lekker godt med varme og i tillegg ikke er flink til å leve med gode strømsparevaner, så er det mer å hente! Uansett, lykke til med ny strømtilværelse og med sparetiltakene du måtte velge!

 

© Eliso AS